- Hide menu

École Boréale, Hay River

photo1-02

Picture 1 of 5

École Boréale is a K-8 school designed for the Commission Scolaire francophone de Division. Design for the school began in late 2003 and was completed in September of 2005.

PSAV has a strong philosophy of Client participation in the design process and our team approach leans heavily on collaboration with our clients. We met frequently with the Commission during the design phase and had a number of evening meetings with the parents and teachers.

A large barrel vaulted Foyer is the central organizing design element with classrooms and support space directly accessing this space. It serves as the School Resource Centre as well as a common space for school assemblies and Francophone community activities. The school is 495 m2 footprint, with concrete slab on grade construction supporting wood framed walls and roof with exposed post and beam construction in the Foyer.

Energy efficiency, daylighting, passive ventilation, and views to the exterior were major design considerations for this school and were incorporated in a number of ways. Operable exterior windows provide exterior views as well as fresh air for staff and students. The classrooms have high level exterior windows allowing significant daylight penetration with high level interior windows to the Foyer allowing light to be borrowed from this interior space. The Foyer has glazing at the North and Southeast walls as well as skylights.

In floor heating and displacement ventilation provide an efficient, constant heat source with a low volume air movement environment for students. Interior windows to the Foyer allow for passive air movement from exterior windows, through the classrooms in the spring and fall.

Consultant Team:

Architects: PSAV Architects

Structural Engineers: Williams Engineering Canada Inc.

Mechanical Engineers: Thorn Engineering

Electrical Engineers: Williams Engineering Canada Inc.

Civil Engineers: AECOM Canada Ltd.

Geotechnical Engineers: EBA Engineering Ltd.